FUROSHIKI

The art of


Furoshiki.

En gammel, japansk tradition, måske mere relevant end nogensinde, satte det hele i gang og blev udgangspunktet for YUZU studio.

En Furoshiki må være tekstilet i sin allermest enkle form: En firkant.
Og den er så smuk et eksempel på mødet mellem det funktionelle, det æstetiske og det holdbare. Der er noget vidunderligt paradoksalt over Furoshiki’ens enkle form, og dens mangfoldige anvendelighed, når man tænker på, hvordan vores tekstilkultur ser ud i dag; hvor lidt respekt og værdi vi tilskriver vores tekstiler, som hurtigt skiftes ud, og ender i massive tekstilbjerge i den 3. Verden.

Furoshiki er et smukt (for)billede på den fremtidige forbrugskultur, der er begyndt at blomstrer, hvor genanvendelige produkter med lang levetid vinder indpas og får fokus, og forhåbentlig en dag bliver den nye standard og en selvfølgelighed.

Hos YUZU er det allerede en standard.

Læs mere om YUZUs historie, og hvordan
Furoshiki’en fandt os, i linket herunder.

Dér, hvor det hele begyndte.


4 hurtige om Furoshiki.

  • Den hurtige.
    Furoshiki er, kort sagt, et kvadratisk indpakningsklæde, som man ved hjælp af forskellige folde- og bindeteknikker kan anvende på et utal af måder. 

    Den lidt længere.
    En Furoshiki minder meget om det klassiske, kvadratiske tørklæde, som vi kender fra vores garderobe.

    Navnet Furoshiki refererer både til det kvadratiske tekstil, traditionen og selve teknikken. 

    Furoshiki findes i flere forskellige størrelser. De traditionelle Furoshiki har nogle bestemte mål, men du kan i princippet lave en Furoshiki i lige den størrelse du ønsker. Hos YUZU har vi kørt med 7 forskellige størrelse; fra den mindste på 30x30 cm, til den største på 90x90 cm. Men vi drømmer om at lave nogle helt op til 150 cm eller 200 cm.

  • Den hurtige.
    Furoshiki stammer fra det gamle Japan i oldtiden, og kan spores helt tilbage fra Nara perioden (710-794), hvor der er data med folk, som brugte et stykke stof kaldet Tsutsumi (pakke) til at opbevare deres værdigenstande i.

    Den lidt længere.
    Brugen af stofstykkerne fortsatte op igennem tiden, men det var først i midten af Edo perioden (1603-1867), at det blev almindeligt at benævne indpakningsklæder som Furoshiki. Brugen af Furoshiki spredte sig i takt med, at de offentlige bade blev mere almindelige. Her brugte man Furoshiki til at opbevare sit tøj i, mens man var i bad, så det ikke blev blandet sammen med de andre badegæsters tøj, og når man var færdig med badet, spredte man sin Furoshiki ud, tørrede sine fødder og stod på den, mens man klædte sig på.

    Furo betyder "bad" og shiki betyder "sprede ud".

    Efterhånden begyndte købmænd også at bruge Furoshiki til at transportere deres vare i og rejsende til at indpakke og bære deres ejendele i, og langsomt fandt man på flere og flere forskellige brugsformål at anvende Furoshiki til.

    I dag anvendes Furoshiki stadig i Japan, både af æstetiske, traditionelle og miljømæssige årsager. Denne enkle, men alligevel alsidige indpakningsteknik tjener stadig som en påmindelse om tradition og respekt for ressourcer.

  • Den hurtige.
    Trods sit simple udseende er Furoshiki en multifunktionel lille størrelse, og kan anvendes til både indpakning, transport og opbevaring. 

    Den lidt længere.
    Og den kan endda bruges til mere end det! Alt efter størrelse og materiale er det næsten kun fantasien, der sætter grænser for brugen. Når først man får færden af Furoshiki åbner mulighederne sig.

    Furoshiki er især ved at vinde indpas i vesten, som alternativ til gavepapiret pga. dens holdbarhed og genanvendelighed. Udover det miljømæssige aspekt, så rammer Furoshiki også plet på funktionaliteten, da det er langt hurtigere, nemmere og mere fleksibelt at pakke ind i tekstiler fremfor papir.

    Og så er det tilmed utrolig smukt og æstetisk og en måde at dyrke og booste sin kreativitet på.

  • Den hurtige.
    De Furoshiki som YUZU sender ud i verden, er tænkt som personlige, designpoetiske investeringer, som du kan bruge igen og igen, til forskellige formål, igennem hele livet - og som du får retur, når du bruger den til indpakning af gaver.

    Det er i hvert fald dét, vi arbejder på at gøre til Furoshiki kutymen.

    Den lidt længere.
    I Danmark er der tradition for, når vi giver gaver, at alt der er på og ved gaven, er en del af gaven, og ikke noget gavegiveren skal have igen.

    Men med Furoshiki blev vi nødt til at tænke anderledes, da det er dyrere at erhverve sig en Furoshiki end en rulle gavepapir.
    Og det skal dét også være, da tekstilet er mere kostbart.

    Derudover er der også en stor signalværdi i, at vi ikke bare forære vores Furoshiki væk, men at der er en konsensus i blandt os om, at vores tekstiler har stor værdi.


Otsukai Tsutsumi.

How to Furoshiki?

Der findes mange forskellige måder at anvende og binde Furoshiki på. Det kan se kompliceret ud, men det er langt nemmere end man tror.

Et godt sted at starte er med teknikken Otsukai Tsutsumi. “Ærindepakke”, eller “Everyday Wrap” som nogen ynder at kalde den, er den mest populære og kendte Furoshiki indpakning. Den er smuk og enkel, let at lære og huske på, og er du først dus med Otsukai Tsutsumi, er du godt kørende og kan pakke det meste ind.

Har du lyst til at gå endnu mere i dybden med Furoshiki og lære flere forskellige bindeteknikker og anvendelsesmuligheder, kan du komme med på en af vores Furoshiki Workshops, som vi løbende afholder.

Den lille og hurtige Size Guide.

Hvordan ved man, hvilken størrelse

Furoshiki man skal bruge?


1/3 Reglen.

Fornemmelsen for Furoshiki kommer med tiden og jo mere du bruger dem, men som novice er der én enkelt regel, som er god at kende og som ovenikøbet er let at anvende. Here goes:

Dét objekt du pakker ind, må max fylde
ca. 1/3 af Furoshiki’ens diagonallinje, så har man stof til både at folde og binde.

Den gyldne tommelfingerregel.


The Art of Furoshiki.

Kunsten at Furoshiki og Furoshiki Kunst.

Indpakning med Furoshiki bliver også kaldt The Art of Furoshiki. Og med god grund. Det er lidt af en kunst, hvad sådan et kvadratisk stykke tekstil kan forvandle sig til, og på så enkel, elegant og smukkeste vis.

Og det inspirerede os til at arbejde med endnu en funktion, endnu et element, i vores Furoshiki; Tekstilkunst. Dette designpoetiske, multifunktionelle brugsobjekt, udviklede sig i vores hænder og blev til en slags funktionel kunst. Brugskunst om man vil.

Det funktionelle design i kombination med tekstilet som kunstværk interesserer os. Kunst og funktion er umiddelbart hinandens modsætninger, men hos YUZU er det blevet en inspiration i vores designproces og en måde at se og arbejde med tekstilerne på. 

Vores Furoshiki Kunst, er vores første tekstile værker, og de bevæger sig i krydsfeltet mellem kunst og funktion. De er skabt som kunstværker, men er designet sådan, at du kan bruge dem funktionelt som en Furoshiki.
Hvis du altså har mod på at udfordre dine forbrugsvaner og det man plejer.

”Have nothing in your house

that you do not know to be useful, or believe to be beautiful.

William Morris.